Przejdź do głównej treści

Cetearyl Alcohol

Cetearyl Alcohol w kosmetykach do tatuażu | Loveink

Nazwa zwyczajowa: Alkohol cetylostearylowy lub alkohol cetearylowy

Opis składnika:

Jest to mieszanina alkoholu cetylowego i stearylowego. Alkohol cetylostearylowy to tłusty emolient o działaniu nawilżającym. Jest on substancją w pełni bezpieczną bez właściwości drażniących.

Działanie kosmetyczne:

Alkohol cetylostearylowy wpływa na prawidłową konsystencję kosmetyku oraz zwiększa jego lepkość, dzięki czemu ułatwia jego aplikację. Pełni również rolę emulgatora – oznacza to, że stabilizuje emulsję umożliwiając połączenie się fazy wodnej z tłuszczową. Jako emolient zmiękcza skórę i tworzy na niej warstwę ochronną, która zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka. W związku z tym pośredniczy w działaniu nawilżającym. Świetnie sprawdza się w kosmetykach do pielęgnacji skóry suchej i podrażnionej – a dokładnie takie są świeżo wytatuowane obszary.

Alkohol cetylostearylowy znajdziesz w:

Komentarze

Skomentuj jako pierwszy.
Wszystkie komentarze podlegają moderacji
Twój koszyk
Dziękujemy za kontakt. Odpowiemy najszybciej jak to będzie możliwe. Dziękujmy za zapis do newslettera Dzięki! Powiadomimy Cię, gdy będzie dostępny! Maksymalna liczba elementów została już dodana Do dodania do koszyka pozostał już tylko jeden produkt Do dodania do koszyka pozostało już tylko [num_items] pozycji.