Przejdź do głównej treści

Xanthan Gum

Xanthan Gum w kosmetykach do tatuażu | Loveink

Nazwa zwyczajowa: Guma ksantanowa

Opis składnika:

Guma ksantanowa jest polisacharydem pochodzenia naturalnego. Odpowiada za odpowiednią konsystencję produktu. Ze względu na swoją trwałość oraz odporność na niską temperaturę i kwaśne środowisko, znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jak również kosmetycznym. Dodatkowo jest substancją szeroko przebadaną i w pełni bezpieczną.

Działanie kosmetyczne:

Rolą gumy ksantanowej w kosmetyku jest zapewnienie mu odpowiedniej konsystencji. Poza działaniem konsystencjotwórczym, jest również emulgatorem. Stabilizuje emulsję – łączy ze sobą fazę wodną i tłuszczową kosmetyku, zapobiegając ich rozwarstwianiu. Zwiększa lepkość produktu, dzięki czemu ułatwia jego aplikację na skórę. 

Gumę ksantanową znajdziesz w:

Komentarze

Skomentuj jako pierwszy.
Wszystkie komentarze podlegają moderacji
Twój koszyk
Dziękujemy za kontakt. Odpowiemy najszybciej jak to będzie możliwe. Dziękujmy za zapis do newslettera Dzięki! Powiadomimy Cię, gdy będzie dostępny! Maksymalna liczba elementów została już dodana Do dodania do koszyka pozostał już tylko jeden produkt Do dodania do koszyka pozostało już tylko [num_items] pozycji.